Veckans medlem – Chocolatte

2014-03-12

 

IMG_4786

IMG_4761

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag kommer in och ska träffa Anja på Chocolatte är hon i full gång med att göra chokladpraliner.

Vad är det för praliner du tillverkar just nu? – Detta är en konjakstryffel men äkta konjak från Grönstedt, berättar Anja och fortsätter: när jag öppnade var det viktigt att pralinerna skulle vara handgjorda från grunden och inte i maskin. Vi använder bara äkta råvaror och naturliga smaker. Vi använder också mycket ekologiska produkter. 

”Jag har jobbat med choklad och praliner i snart 17 år och det är 4 år sedan jag öppnade Chocolatte. Drivkraften jag hade när vi öppnade och fortfarande har är att jag vill satsa på kvalitet framför kvantitet. Det finns 20-25 olika sorters praliner hos oss. Jag är stolt över mitt företag! Lokalen är fin för den är öppen och kunden ser in i produktionen vilket jag tycker är viktigt.” berättar Anja.

Finns det några oväntade kombinationer som är väldigt goda? – Earl Grey pralinen, den är väldigt god, oväntat med te i en pralin tycker många men väldigt god som sagt. Den som säljer väldigt bra är lakritspralinen. 

Varifrån får du inspiration till olika kombinationer? – Det bara kommer. Jag lyssnar väldigt mycket på mina kunder och kollegor. Det är väldigt viktigt. Jag försöker hålla det säsongsbetonat, jag gör gärna inte en jordgubbstryffel mitt i vintern, kunden får sukta och längta lite i stället.

Topp 3 praliner man måste testa!

1. Kardemummanougat

2. Salmiak/havssalt pralin

3. Passion/lakrits tryffel, som är min absoluta favorit. Den passar väldigt bra till kaffet.

Jag själv är en te-drickare, vilken pralin passar bäst till te? – Det är individuellt beroende på vad du gillar för te och choklad. Man får prova sig fram, här finns 140 olika te-sorter! Vi har choklad och lakritsprovningar här vissa kvällar. Det är jättekul att prata med kunden om det jag brinner för och det är viktigt att de får testa olika kombinationer som de kanske inte skulle testat annars, berättar Anja.

IMG_4748

”Istället för att ha en dessert till kaffet är det många som köper praliner.Vad som är lite tråkigt i Sverige är att vi dricker samma kaffe till vardags som till fest. Unna er ett kvalitetskaffe till fest. Skillnaden mellan ett vanligt kaffe och ett premiumkaffe som det kallas är att premiumkaffets bär plockas för hand när de är perfekt mogna. I vanligt kaffe åker alla bär med. Vi maler alltid kaffebönorna i butiken”, berättar Anja.

IMG_4741

IMG_4756

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad händer under påsk? – Då har vi högsäsong. Det är mycket företagsbeställningar och många kunder. Vi gör påskpraliner. Folk har blivit mer kvalitetsmedvetna och väljer hellre det.

IMG_4794IMG_4793

Sommartid kan du slå dig ned utanför Chocolatte på deras uteservering. Njut av en kopp kaffe/te eller varför inte en glass att svalka dig med i värmen. Chocolatte säljer glass från Lejonet och Björnen. 

Vad är det bästa med jobbet? – Alla människor vi träffar, det är det bästa. Stamkunder har jag kommit väldigt nära och delat både glädje och sorg med, berättar Anja

Bästa med Karlskrona? – Det är väldigt fint. Vi har många unika butiker som vi ska vara glada över. Jag sitter med i styrelsen i utvecklingbolaget och där jobbar vi med att lyfta det unika Karlskrona har att erbjuda. ”Support your local store!” 

Tröttnar du någonsin på choklad? – Nej aldrig, det gäller att komma i håg att äta lunch bara. Det som är bra är att det finns väldigt många bra saker med choklad: det är blodtrycks-och kolesterolvärde sänkande, minskar förkylning, innehåller vitaminer, antioxidanter och mineraler. Lindrar stress och är uppiggande. Inte nog med det, choklad är också lusthöjande, naturens egna viagra! berättar Anja.

 ”Lite choklad ofta är bra för humöret och hälsans skull.”

 

 

IMG_4754

 
Kontaktinformation
 
Adress: Borgmästaregatan 11
Telefon: 0455 – 61 60 84
E-post: info@chocolattekarlskrona.se
Hemsida: www.chocolattekarlskrona.se
 
Öppettider
 
Måndag-Fredag: 10:00-18:00
Lördag: 10:00-16:00
Söndag: Stängt
johan@karlskronacity.net_20131205_152526 kopia 2