Veckans medlem-Café Parken

2014-03-05

Välkomna in på Café Parken!
I denna mysiga bistro passade vi på att ställa några frågor till härligt inspirerande Maria, som driver kafét.   

IMG_4487

Det här är veckans medlem!

”Jag vill inte bara ha en restaurang bara för att. Jag tycker om ställen som ligger på unika platser.  Jag äger även Utkiken och i maj i år är det 10 år sedan jag öppnade den.”

Nu är jag väldigt nyfiken på själva designen på Café Parken. Hur kom ni på den? – Själva byggnaden är det en arkitekt från Göteborg som har ritat. Vi har inte bestämt själva hur den ska se ut utan vi hyr den. Däremot har vi bestämt hur det ska se ut inuti.

Vad är tanken bakom inredningen? – Jag vill att man ska vilja sitta här länge och umgås. Då jag skulle vilja bo i Italien har jag inspirerats därifrån, därav namnet Café Parken – Café – Bar – Bistro. Det ska kännas som om du kommer in på en italiensk bistro,  mycket karaktär och känsla. Alla typer av människor ska känna sig välkomna här. All inredning kommer från The Home Company och Lia där har hjälpt mig med allt, berättar Maria.

IMG_4497

IMG_4498

Varifrån får du inspiration till dina menyer? – När jag är ute och reser och även från personalen som kommer med ideér. Vi är uppmärksamma på vad vill folk ha sen gillar jag programmet Hells Kitchen, det tycker jag är väldigt inspirerande och samtidigt lite kul, berättar Maria.

”I sommar ska vi testa ett nytt koncept, du kommer kunna grilla vid bordet!”

Vad äter du helst när du själv går ut och äter? – Hm, det beror på vart jag är. Jag gillar att testa nya maträtter. Exempel när jag är ute och reser då brukar jag alltid testa det lokala.

Vad består den perfekta middagen av, förrätt, varmrätt och efterrätt? – Oxfilé är bland det godaste jag vet men eftersom  jag jobbar inom restaurangbranschen är jag bara väldigt tacksam när jag blir bjuden. När jag själv bjuder på middag tänker  jag att maten ska passa till personerna som kommer på middag.

Hur tillagar jag den perfekta oxfilén? – Antingen steker du den i tjocka skivor under kort tid eller hel i ugnen. Den ska inte vara helt genomstekt. Det är viktigt att det är en bra råvara, svarar Maria.

Tips på en maträtt som känns lyxig men som går snabbt att tillaga? – Du tar färsk pasta, helst med någon fyllning, färska champinjoner, sockerärtor, salt, svartpeppar, vispgrädde och så kan du ha kycklingfilé till om du vill. 

Hur tillagar man denna maträtt? – Stek först champinjonerna tillsammans med strimlade sockerärtor, helst i mycket smör. Sedan häller du på vispgrädde och kryddar med svartpeppar och salt. Det är väldigt gott och går snabbt att göra, berättar Maria.

Det börjar nästan vattnas i munnen på mig när Maria berättar så detta måste jag bara testa!

Om du bara fick äta en maträtt resten av ditt liv, vad skulle det då vara? – Kanske en sallad med parmaskinka och oliver eller en pastarätt med kött, kyckling eller lax. Jo pastarätten skulle jag välja för då skulle jag få i mig lite av allt.

Har du någon favoritdessert? – Något med choklad men egentligen är jag gladare för chokladpraliner. Får jag bara en god pralin och kaffe behöver jag ingen dessert. Fast cheesecake är också väldigt gott, med passionsfrukt.

IMG_4493

Vad tycker du är det bästa med jobbet? – Att det är en ständig utveckling och förändring och att arbeta med folk som vill vara med på den resan. Idag vet folk mycket mer om matlagning  och är själva duktiga på det så vi måste prestera ännu bättre. Något av det bästa är också när man får positiv feedback från gäster och personal, det är en stor drivkraft! berättar Maria.

Har du något minne från branschen du vill dela med dig av? –  I början när jag ville öppna Utkiken var det väldigt svårt att  bli trodd på som tjej i företagsammanhang. Inte många banker ville hjälpa till. Till slut gick det och i maj i år har Utkiken funnits  i 10 år. Mycket som gjorde att jag klarade det var min drivkraft, jag ville visa att jag kan och att det går. Allt går till motsatsen är bevisad! berättar Maria. Ett annat minne är när jag föreläste på arbetsförmedlingen för ett gäng killar som slutade med att den ena killen kom fram i slutet och sa att han hade blivit jätteinspirerad.

Smultronställe? – Skärgården. Karlskrona är fantastiskt vackert. Vi måste se vår omgivning och dess potential.

Vilken artist skulle vara drömmen att få se på Skärgårdsfesten? – Bruce Springsteen, han hade varit en bra magnet. Förra Skärgårdsfesten var jättebra!

” När jag var 17 år brann jag för frisöryrket men senare ville jag testa på något nytt. Det är viktigt att man lyssnar på sin intuintion och magkänsla, leva ut sina drömmar.”

När jag träffade Maria blev jag otroligt inspirerad av hennes drivkraft, hennes förmåga att tro på sig själv och det hon brinner för. Det hoppas jag du också blir efter du läst om denna Powerwoman!

IMG_4490

 
Kontaktinformation
 
Adress: Hoglands Park
Telefon: 0709 – 30 02 44
E-post: info@parkenkarlskrona.se
Hemsida: www.parkenkarlskrona.se
 
Öppettider
 
Måndag: 10:00-18:00
Tisdag: 10:00-20:00
Onsdag-Lördag: 10:00-22:00
Söndag: 10:00-18:00
johan@karlskronacity.net_20131205_152526 kopia 2