Support your Local Store

2015-12-17

Just nu är den i full gång… julhandeln.
Viktigt för butiker, caféer och restauranger och uppenbart uppskattat av konsumenter. Enligt handelsutredningsinstitutet (HUI) kommer vi i år att handla ännu mer än vanligt och nytt shoppingrekord kommer slås. Jag tycker det låter så varje år. Först berättar någon vilket som kommer att bli årets julklapp, hur man nu vet det flera veckor innan advent, och sedan kommer nyheten om att just i år kommer vi att handla mer än vanligt.  

image1

I Karlskrona har vi en underbar mix av de större butikskedjorna och många, många fina, mysiga och genuina butiker. Man kan ströva runt i City och handlar i stort sett vad som helst. Allt från mjölk, egentillverkade chokladpraliner, leksaker, skor, rökt fisk, blomsteruppsättningar, välja bland över 450 jeansmodeller, köpa egendesignade smycken, handla en tröja, en tavla, kristallglas, gå på gym, fika, handla designade heminredningsdetaljer och mycket mer. Listan kan göras hur lång som helst. Visst är det så vi vill ha det? En levande stadskärna med ett stort utbud, men det kräver en del av oss som konsumenter. VI MÅSTE SHOPPA LOKALT.

Att handla lokalt gynnar vårt lokalsamhälle, det är odiskutabelt. Pengarna stannar lokalt och det påverkar handeln positivt. Fler arbetstillfällen skapas, skatteintäkterna ökar vilket ger mer pengar till skolan, omsorgen och andra kommunala åtaganden. Sist men inte minst, enda chansen att få nya spännande varor och butiker till Karlskrona är att vi konsumenter handlar i vår stad. INGEN startar butik om det inte finns någon efterfrågan och köpvilliga kunder.

Men inte spelar det väl någon roll var just jag handlar? Jodå, det gör det. Om alla vi i Karlskrona kommun handlar för 100 kronor per månad i city, betyder det 78 miljoner kronor per år. 78 miljoner kronor! Det är ofantligt mycket pengar och ändå bara en 100-lapp i månaden för var och en av oss som bor i kommunen.

Slå vakt om den lokala handeln – handla lokalt. Förresten.. vet du vilket som är årets julklapp 2015 enligt förståsigpåarna?

 

Lotta Hauffman
Verksamhetschef
Karlskrona City