Tips

Vi på Centrumföreningen vill givetvis att våra medlemmar ska få ut så mycket som möjligt av sitt medlemskap i Centrumföreningen. I vår tipshörna hittar ni därför tips och råd från experter på handelns område m.m.

Varning för oseriösa företag

pdf-small.gif Mer information om dessa företag (PDF, 10 kb)
Tips för butik!
Försök att titta på hur kunden rör sig i din butik – utforma därefter genom att till exempel placera varorna på ett bra sätt utifrån kundvarvet.

Använd färg form och belysning – så lockar du också till impulsköp.

Använd stativ och blindbottnar för att varorna skall synas.
Tänk ljust!

Tänk på att:

Ögat dras till det som är ljussatt vilket innebär att du kan påverka kundflödet med rätt ljus. Sätt ljus i skyltfönstren, entrén, på väggar och i provhytter. Varor som inte är ljussatta kommer inte i fokus för kunden heller.

Kontakta ett inredningsföretag eller en ljusexpert om du behöver råd. Det kan finnas ytor som är knepiga att lyfta fram eller

Expertens goda råd
Meta Troell, som arbetar med handelsutvecklings- och etableringsfrågor på Svensk Handel, tipsar om hur den lilla butiken ska klara sig när jätten slår sig ner i närheten.
– Var aldrig nöjd! Entreprenörskap handlar om att alltid vara i framkant, säger hon.

Kunden
Se kunden. Bjud på en överraskning, något oväntat som gör att kunden väljer just din butik även nästa gång. Jobba aktivt med en kundklubb för din butik där du kan bjuda in medlemmarna på spännande aktiviteter. Kom ihåg att din kundklubb inte bara är en databas.

Butiken
Arbeta aktivt med skyltfönster och andra exponeringsytor. Håll rent i och utanför butiken. Kom ihåg att det inte alltid är varans pris som är viktigast – det är lika viktigt med trivsel och nytänkande.

Företaget

Gör en konkurrensanalys. Säkert finns det punkter som ditt företag är starkare på än dina konkurrenter, utveckla de delarna. Våga ta beslut och göra förändringar. Du kan till exempel se över arbetsfördelningar, utbud av varor och produktexponering.

Omgivningen
Samarbeta. Butiksgrannar, kommun och fastighetsägare som arbetar åt samma håll är en starkare kraft.
Ibland lönar det sig att inte se varandra som konkurrenter utan som goda grannar. Kolla vad den nyöppnade gallerian har för aktiviteter och häng på.