Lottas Krönika i Succé- maj 2018

2018-06-04

Karlskrona – staden i havet

Karlskrona är en väldigt vacker stad. Förmodligen den vackraste bland alla städer där den ligger som ett smycke ute i havet. Undrar om Svea Rikes kung, Karl XI, tänkte på det när han på 1600-talet valde plats för att förlägga hela sin örlogsflotta. Enligt historieböckerna lockade vår skärgård som plats som flottbas för att området oftast är isfritt, för att det ligger så strategiskt till och för att det ligger i skydd innanför ett pärlband av öar. Men jag undrar ändå om det var allt det där Kungen grunnade på eller om det inte var så att han strosade omkring och tittade på allt det vackra. Gnistrande vatten, klarblå himmel, strålande sol och doftande syrener. Sen stod han nog där, längst ut på södra Trossö och spanade mot det som numera heter Aspö, Tjurkö, Hasslö osv och tänkte att dääääär ute kommer det att bo folk som pendlar med motordriven båt in till sina jobb här på Trossö. Så kan man leva i Karlskrona, bo på ö och båtpendla till stan, bo i 1700-talshus mitt i stan, bo i villa på cykelavstånd eller riktigt lantligt men ändå nära in till citykärnan. Fantastisk förmån vi har som har världsarvsstaden Karlskrona som hemort.

 

Har någon missat att CityTåget har börjat rulla på lördagarna?  För 20 kr per person kan man åka en guidad tur genom stan. Om inte lördagarna passar nu i vår, kan jag upplysa om att från och med skolavslutningarna kommer Tåget att tuffa runt mån – lör med start på Kleipedaplatsen.

 

Lördag den 26 maj är det Vårmarknaden med Loppis på Stortorget. Våra stationära torghandlare förstärkta med ytterligare försäljare av närproducerade produkter, matvagnar och annat trevligt finns på plats hela dan. Butikerna är öppna till kl 16 och uteserveringar finns i snart vartenda hörn av stan. Kanonlördag i Karlskrona alltså.

 

Sen kommer 6 juni, vår nationaldag. Bilar från Blekinge Midnight Cruising ställer ut på Stortorget och galleriorna, Wachtmeister och Kronan och de flesta av övriga butiker håller öppet kl 12 -16.

 

Spendera en dag i centrumkärnan och Support your local store