Karlskrona Citys Krönika i Succé – februari

2017-02-23

Fortsatt trendspaning, men varför är allt svart?

Mitt nyvunna intresse för trendspaningar fortsätter. Det är hur kul som helst att vara amatörtrendspanare. Vad är det senaste? Vad är på gång? När händer det?

Men… jag har under vintern gjort en alternativ trendspaning genom att observera min omgivning.

Verktyget som används är varken magasin eller bloggar, utan mina ögon. Naturligtvis är denna trendspaning fullständigt opartisk, nästan i vart fall eller skulle kunna vara. Genom att helt enkelt titta mig omkring kan jag notera att alla, och då menar jag verkligen alla, går omkring i svarta jackor och kappor. Det är svart överallt. Ibland helsvart och ibland med något litet inslag av grått i det svarta. Rader med svarta rockar och kappor hänger i offentliga garderober och i restauranggarderober. Hur hittar folk sina kappor när allt är mörkt? Kanske är det så att man kommer hem med en snyggare svart kappa, eller i vart fall en annan kappa om än inte snyggare. Gågatorna kryllar av svarta ytterkläder. Men titta där, är det inte en blå kappa som är ute och går? Jo, men visst är det så. Dock så mörkt blå att den är förvillande lik en svart kappa. Hur kan det komma sig att alla vi som klär oss i dessa mörka ytterkläder plötsligt en dag i maj kliver runt i ljusrosa skjortor, kakifärgade byxor och vita skor? Visst är det ett spännande fenomen att vi nu i februari föredrar det murrigaste av alla murriga färger och om ett par månader är vi så ljust klädda att varenda liten glassfläck lyser som en stoppsignal på våra ljusa kläder. Hur kan det komma sig?

Fram för fler färger på vinterkläder. I min ambition strax efter jul att hitta vårens trender, noterade jag att rosa och blommigt kommer att vara det stora i år och en hel del andra ljusa färger också för den delen. Tänk om det håller i sig ända till nästa vinter, då kanske vi får se färgade kappor och blommiga herrjackor. Spännande tanke så här på senvintern.