Karlskrona Citys krönika i succé

2016-09-26

Kura skymning ska jag göra någon gång

Det är mitten av september redan. Om 3 månader har vi nyss firat Lucia och det är bara ett par dagar kvar till julafton. Det är inte utan saknad jag tänker tillbaka till början av juni när vi visste att det skulle infinna sig många, långa sköna sommardagar framöver. Milda makter så fort det blev höst. En liten förvarning av höst hade vi i augusti, men sen smällde sommarvärmen på igen i september med ljumma, sköna kvällar. Tänk, 20 grader vid 21-tiden i mitten av september. Det var riktigt magiskt.

En god vän sa lyriskt till mig att hon ääääääälskar den här perioden när man kan ”kura skymning”. Oja, det höll jag verkligen med om . . . . . . .   ända tills jag 4 timmar senare började fundera på uttrycket kura skymning. Vad i fridens dagar betyder det? Och ännu värre, hur kan jag hålla med om att det är mysigt att kura skymning när jag egentligen inte riktigt vet vad det betyder? Ska sanningen fram har jag i massor med år tyckt om att kura skymning och inte en enda gång reflekterat över ordens innebörd. Ganska komiskt egentligen. Det skulle kunna vara ett sånt där uttryck eller ord som man mycket väl vet vad det betyder, men samtidigt inte alls kan förklara. Det kanske betyder olika för olika människor.

Jag slår upp det på internet och vips framträder förklaringen ”sitta stilla och grunna medan man ser skymningen falla”. En annan förklaring är ”sitta sysslolös och invänta kvällsmörkret”. En tredje beskrivning är ”man sätter sig bekvämt därhemma en bit in på eftermiddagen när solen sänker sig och gör ingenting”.

Ärligt talat, vi må gilla att kura skymning men hur ofta ägnar vi oss åt det? Skymningen, dvs den tidpunkt då vi ska sätta oss ner och vara sysslolös, infaller exakt när kvällsmaten ska lagas, ungarna ska ha läxhjälp, hunden ska ut, tvättmaskinen tömmas och allt annat vardagsbestyr ska göras. Men erkänn att det låter alldeles, alldeles uuuuuuuunderbart att kura skymning.

 

På tal om att veta vad ord betyder och innebär. Du vet väl var du kan hitta information om ifall det händer nåt på stan under höstlovet, om Nallen och Grodan ska ut på lördagspromenad, vad Black Friday är för nåt, när nästa Krogrunda går av stapeln, om Citytåget ska rulla någon höstdag, var man köper Cityföreningens presentkort, om det blir några julaktiviteter på stan under december osv. Rätt svar är www.karlskronacity.net. Där hittar du löpande uppdateringar av aktiviteter i stadskärnan. Och du, Krogrundan går av stapeln den 1 oktober. Ses då.